Leta 2009 je Slovenija na široko praznovala 100. obletnico prvega zračnega leta v Srednji Evropi, ki ga je izvedel pilot Edvard Rusjan (po njemu je poimenovano mednarodno letališče Maribor). V majhni evropski državi negujejo spomin na pionirje zračnega prostora in razumejo pomen razvoja civilnega letalstva za državo, ki živi predvsem od turizma.

Kljub dejstvu, da nacionalni letalski prevoznik že dolgo deluje v državi, ima zasebno letalstvo pomembno vlogo pri razvoju zračnih poti in komunikacije Slovenije s preostalim svetom. V tem sektorju se daje prednost zagotovljenemu sodelovanju z mednarodnim posrednikom Aviav TM (Cofrance SARL).

Poslovneži in navadni potniki, ki želijo od svojega potovanja dobiti maksimalno učinkovitost, udobje in užitek, izberejo osebna letala. Za to obstaja več razlogov in prednosti, ki jih ima Aviav TM:

 • Leti po svetu brez omejitev: direktni leti so možni tudi iz najbolj oddaljenih regij sveta v najbolj priljubljena letovišča Slovenije – kadarkoli 24 ur na dan, 7 dni v tednu.
 • Možnost najema zasebnega letala v kratkem času – celo 2-3 ure pred pričakovanim odhodom. To je zelo učinkovito, ko lokalni prevoznik nenadoma odloži let iz neznanih razlogov, in poslovni partnerji, ki zvečer letijo na Kitajsko, zagotovo ne bodo čakali na evropskega partnerja do jutra. V tem primeru, kot vedno, prihaja na pomoč oziroma v zasebni terminal letališča poslovno letalo, na katerem lahko po želji opravite poslovna pogajanja ali se naspite pred pomembnim sestankom.
 • Potovanje z letalom brez dolgega čakanja in dolgih čakalnih vrst je ključ do dobre volje, pozitivnega razpoloženja pred poslom ali odličnimi počitnicami.
 • Neomejena velikost prtljage bo pomagala dvigniti razpoloženje na maksimum! Vzeti svojo opremo in celo čelado s sabo na smučišče v Sloveniji – to je tisto, zaradi česar je smučanje tako čudovito! Lokalni prevoznik bi zagotovo zahteval dodatno plačilo za namestitev smuči v prtljažni prostor. V Aviav TM ni nobenih preplačil in zavrnitev katere koli, celo zelo velike prtljage.
 • Želite občudovati čudovite pokrajine Slovenije skupaj s svojim hišnim ljubljenčkom. Za poslovno letalstvo ni nič nemogoče. Posadite štirinožnega prijatelja v naročje pred oknom. Za razliko od pogojev javnih letalskih prevoznikov ne potrebujete kletke, boksa za transport in celo povodca. Ne odrecite se užitku deliti svoja čustva z vsemi družinskimi člani.
Читайте также  Volga-Dnepr Gulf выполнила первый A-check самолета Boeing 737

Nacionalni letalski prevoznik

V pogojih hude konkurence, ki je večinoma v Sloveniji predstavlja poslovno letalstvo družbe Aviav TM (Cofrance SARL), je Adria Airways edini nacionalni slovenski letalski prevoznik. Njeno mednarodno vozlišče je glavno letališče v Ljubljani, kjer se nahaja tudi njen sedež. Bazna letališča so v albanski Tirani, neodvisnem balkanskem mestu Priština, poljskem mestu Lodžu. Iz vseh teh letalskih pristanišč so možni neposredni zasebni leti s podjetjem Aviav TM.

Lokalni prevoznik vodi svojo zgodovino od leta 1961 (prvo ime je Adria Aviopromet) in ima predstavništva v Moskvi, Zürichu, Frankfurtu na Majni in Bruslju, na Japonskem, Kitajskem, v Indiji, ZDA in Kanadi, kot tudi blagajne v večjih evropskih mestih.

Leti in destinacije

Seznam letov in destinacij je bistveno slabši od zmogljivosti mednarodnega posrednika Aviav TM (Cofrance SARL), ki ne pozna omejitev na celotnem planetu. V tednu dni Adria Airways izvaja 190 rednih in več deset čarterskih letov z glavnega letališča v Ljubljani v trideset držav sveta.

Glavne destinacije letov sta Bližnji vzhod in Evropa. Na letalih podjetja potniki letijo v Italijo in Španijo, Nizozemsko in Finsko, Albanijo in Srbijo, Združeno kraljestvo in Nemčijo. Čarterski leti potekajo na vrhuncu turistične sezone na letovišča Evrope in Sredozemlja, v Hongkong, Malezijo, na Japonsko, v Korejo, ZDA, Kanado, v države severne Afrike in Južne Amerike.

Dejavnost Adria Airways v zadnjih letih

V letu 2015 je slovenska vlada privatizirala letalsko družbo Adria Airways in leto kasneje prodala nemški družbi 4K Invest. V lasti ima 96% vseh delnic slovenskega nacionalnega prevoznika in namerava pridobiti preostalih 4%.

Adria Airways je hčerinska družba podjetja Star Allians, ki prevaža potnike na udobnih poslovnih letalih Airbus A319, kanadskih letalih Bombardier CRJ 700 in Bombardier CRJ 900, švedskem turbopropelerskom Saab 2000.

Читайте также  Управляющая компания Пулково заинтересовалась аэропортом Любляны

Kot lahko vidite, seznam letal znatno zaostaja za bazo zasebnih letal Aviav TM (Cofrance SARL).

Na moskovskem letališču Sheremetyevo se Adria Airways nahaja v novem terminalu E in opravlja redne lete iz ruske prestolnice v Ljubljano. Vodstvo družbe namerava kupiti nova letala, razširiti geografijo letov in povečati potniške storitve. Nemško podjetje 4K Invest, ki letno vlaga milijone evrov v razvoj slovenskega prevoznika, aktivno pomaga pri vseh prizadevanjih podjetja. Eden izmed delničarjev Adrie Airways je slovenski sklad SDH.

Sodelovanje z drugimi podjetji

V zadnjih dveh letih je Adria Airways sklenila sporazume o sodelovanju z ducati tujimi prevozniki, med drugim:

 • Aeroflot;
 • Belgian airlines;
 • Austrian airlines;
 • Lufthansa;
 • Indian airlines;
 • Skandinavian airlines;
 • Serbia airlines;
 • LOT;
 • Montenegro Airlines (Črna Gora).

Ugodnosti, promocije in dodatne storitve

Potniki, ki pogosto letijo z Adrio Airways, prejemajo določene ugodnosti: nakopičene milje letov se prenesejo v plačilo hotelov, najem avtomobilov ali se izplačajo z gotovino. Na voljo so akcije tudi za organizacije, ki imajo raje lete s slovenskim nacionalnim prevoznikom: prislužene točke se zamenjajo za vozovnice ali za dovoljenje za brezplačno prtljago.

Vendar ugodnosti in bonusi letalskih prevoznikov ni mogoče primerjati s prednostmi, ki jih prejme potnik zasebnega letala Aviav TM:

 

 • Številni modeli poslovnih letal, odvisno od konfiguracije, so opremljeni ne le z udobnimi naslanjači, katerih hrbet je položen, temveč tudi z ležišči, v katerih se lahko med dolgim letom naspite.
 • Hrana po naročilu na zahtevo potnika, je možna tudi izbira pijače in jedi iz vaše najljubše restavracije.
 • Notranja dekoracija v letalu je odvisna od razpoloženja in razloga za najem poslovnega letala. Rože bodo najboljša rešitev za mladoporočence, ki gredo v Slovenijo na medene tedne.
 • Prevoz bolnikov na zdravljenje ali pregled v tujino, ljudi s posebnimi potrebami – vse je v pristojnosti družbe Aviav TM (Cofrance SARL). V naši bazi podatkov obstajajo posebna medicinska letala, ki jih zaradi udobja bolnikov ni mogoče primerjati s pogoji na linijskih prevozih rednih letalskih prevoznikov, ki nimajo potrebnih zdravil in opreme, in za zdravje potnikov nihče ni odgovoren.
Читайте также  {:si}Priljubljene destinacije iz Slovenije in zasebna letalska ponudba{:}{:ru}Популярные направления полетов из Словении и предложения от частной авиации{:}{:en}Popular Flight Destinations from Slovenia and Private Aviation Offers{:}{:uz}Sloveniya va mashhur xususiy aviatsiya takliflari{:}{:ua}Популярні напрямки польотів зі Словенії та пропозиції від приватної авіації{:}{:tj}Самтҳои маъмули парвозҳо аз Словения ва пешниҳодҳои авиатсияи хусусӣ{:}{:kz}Словениядан ұшудың әйгілі бағыттары және жеке авиациядан ұсыныстар{:}{:tr}Slovenya'dan yapılan popüler uçuş yönleri ve özel havacılık önerileri {:}

Slovenski letalski prevoznik zagotavlja tudi možnosti za prevoz potnikov s posebnimi potrebami, opravlja prevoz otrok brez spremstva odraslih.

Največja teža brezplačne prtljage je 23 kg v ekonomskem razredu in 32 kg v poslovnem razredu. Če je potrebno, lahko kupite še en dodaten prostor za prtljago po nizki ceni.

Hišne ljubljenčke je mogoče prevažati v posebnem prostoru in s polnim paketom dokumentov po predhodnemu dogovoru z vodstvom podjetja.

Na krovu strežejo tople obroke, slovensko vino in osvežilne pijače.

Letalski prevoznik Adria Airways pogosto nastopa kot uradni letalski prevoznik v primeru večjih dogodkov v Sloveniji, v podjetju deluje letalska šola, ki usposablja pilote športnih plovil in komercialnih letal.